Oudercontacten

Social Schools 

Contact met ouders is belangrijk om samen kwalitatief goed onderwijs te verzorgen. Leerkrachten en ouders zijn samen de volwassenen rond het kind die het kind onderweg ondersteunen om goede, wijze, wereldburgers te worden.  

Wij gebruiken het medium Social Schools om ouders en verzorgers goed op de hoogte te houden over wat er actueel is binnen de klas en binnen de school. Weten wat er gebeurt in de klas of wat er speelt binnen de school zorgt ervoor dat de betrokkenheid bij het onderwijs aan uw kind vergroot wordt. 

Oudercontactmomenten 

Daarnaast hebben we verschillende contactmomenten in het jaar: 

  • Kijkje in de groep: op 3 momenten in het schooljaar kunt u komen kijken in de klas van uw kind. Tijdens het Kijkje in de groep krijgt u als ouders een inkijkje in de schooldag van uw kind.    

  • Koffieochtend: tijdens deze ochtenden kunt u informeel in gesprek met de directie over de afgelopen schoolperiode en over de periode die nog komen gaat. Hier is ruimte voor feedback en om vragen te stellen of ideeën te opperen. Er is ruimte voor gesprek met andere ouders en directie. Waar kan schuift iemand van de MR, AC, leerplicht of een WIJ medewerker aan om specifieke onderwerpen te bespreken. 

  • Informatieavond: Aan het begin van het schooljaar wordt voor de groepen 7 en 8 een informatieavond georganiseerd. Op deze informatieavond krijgen ouders informatie over de laatste twee jaar van de basisschool en bijbehorende verwijzing van de leerlingen naar het Voortgezet Onderwijs.  

  • Oudergesprekken: In een schooljaar zijn er 3 oudercontactmomenten gepland waar u in gesprek kunt gaan met de leerkracht van uw kind. Twee van deze gesprekken vinden plaats nadat de rapporten zijn meegegeven en het andere gesprek is aan het begin van het schooljaar. Tijdens deze gesprek wordt de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van uw kind besproken.  

Voor meer informatie omtrent de oudergesprekken en rapporten, verwijzen wij u naar het kopje 'leerlingvolgsysteem'.

In het activiteitenrooster vindt u een overzicht van alle activiteiten die gedurende het schooljaar plaatsvinden. 

Kind en ouders  

Op onze school werken we vanuit een veilige omgeving aan de ontwikkeling van kennis, vaardigheden en persoonlijkheid van kinderen. We houden rekening met de eigenheid van elk kind. Je mag er zijn! We willen kinderen helpen samen de wereld te ontdekken en zich er verantwoordelijk voor te voelen.   

We laten ons onderwijs goed aansluiten bij de onderwijsbehoefte van onze leerlingen. We stellen onszelf de vraag: “Wat heeft deze leerling nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen?”   

We helpen kinderen die extra uitleg nodig hebben, geven pluswerk aan kinderen die meer aan kunnen en werken nauw samen met ouders wanneer de situatie daarom vraagt. We hechten veel waarde aan het welbevinden van kinderen. Om tot leren te komen is het eerst belangrijk dat kinderen goed in hun vel zitten. Je moet je veilig voelen op school, je hebt zelfvertrouwen nodig om iets nieuws te durven leren, je moet een ander vertrouwen om goed te kunnen samenwerken. 

De rolmodellen bij dit proces zijn de professionals op school en de ouders/verzorgers thuis. De rol van de ouders vinden we erg belangrijk. U bent een onmisbare schakel in het leren van uw kind. Uw betrokkenheid bij wat uw kind leert en op school doet, is van groot belang. Vanuit onze Kanjermethode werken wij vanuit wederzijds vertrouwen in elkaar. Vertrouwen dat we allemaal het beste willen voor onze kinderen. Ouders en school hebben hetzelfde belang. Overleg en informatie-uitwisseling tussen school en ouders is daarbij onmisbaar. Tijdens de gesprekken die er plaatsvinden tussen leerkracht en ouders bespreken we hoe uw kind zich op school voelt en hoe de ontwikkeling van uw kind verloopt.   

Ouders die meer betrokken kunnen en willen zijn bij de school kunnen samen met ons werken in de Activiteitencommissie en/of Medezeggenschapsraad.